home> informatie over de ddr
Hoe zat dat nou met de DDR...?
Het was begin 1945.
Adolf Hitler voerde (tegen beter weten in) een oorlog op twee fronten. Dit leidde er uiteindelijk toe, dat zijn Wehrmacht werd omsingeld door de Geallieerden (vanuit het Westen) en het Rode Leger (vanuit het Oosten).
Het einde van de 2e wereldoorlog kwam hierdoor steeds meer in zicht en was het inmiddels een kwestie van tijd geworden, voordat Hitlers Nazi-Duitsland zou gaan capituleren.
Adolf Hitler voerde (tegen beter weten in) een oorlog op twee fronten. Dit leidde er uiteindelijk toe, dat zijn Wehrmacht werd omsingeld door de Geallieerden (vanuit het Westen) en het Rode Leger (vanuit het Oosten).
Het einde van de 2e wereldoorlog kwam hierdoor steeds meer in zicht en was het inmiddels een kwestie van tijd geworden, voordat Hitlers Nazi-Duitsland zou gaan capituleren.
Conferentie van JaltaVooruitlopend op het aanstaande verlies van nazi-Duitsland organiseerden de westerse geallieerden en de Sovjet-Unie op 4 februari 1945 de conferentie van Jalta. Deelnemers waren het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie.
Het doel was om te bespreken wat er moest gebeuren met (het regime in) Nazi-Duitsland, zodra de oorlog voorbij was. Het meest opvallende besluit was om alle veroverde Duitse gebieden op te delen in vier bezettingszones, te weten in een Amerikaanse, Franse, Engelse en Sovjet bezettingszone. Elk van de bezettende landen kreeg de verantwoordelijkheid om schuldige nazi's op te pakken, herstelbetalingen te innen en de rust en orde te herstellen in zijn eigen bezettingszone. De bezettingszones zouden na enige tijd weer overgedragen worden aan het Duitse volk. Althans...dat was de bedoeling. Vanuit strategisch oogpunt werd besloten om ook hoofdstad Berlijn op te delen in vier bezettingssectoren, omdat Berlijn na de opdeling in de Sovjet bezettingszone (SBZ) zou vallen. De geallieerden wilden namelijk niet, dat de hoofdstad (en hiermee de machtszetel) in handen van de Sovjets zou gaan vallen. ... en nu weer terug naar de oorlog. Toen nagenoeg alle kansen van nazi-Duitsland verkeken waren en een verlies aanstaande was, pleegde Adolf Hitler abrupt zelfmoord in zijn bunker. De overgave v/d Duitse strijdkrachten aan de geallieerden werd dus uiteindelijk niet door Hitler getekend, maar door generaal Alfred Jodl op 7 mei 1945 om 02:41 uur in de ochtend in Reims (Frankrijk). ​​Oprichting van de BRD en DDRNa de capitulatie van Nazi-Duitsland, gingen de geallieerden zich opmaken voor de wederopbouw van Duitsland.
De verhoudingen tussen de westerse geallieerden en de Sovjet-Unie waren prima, toen de belangen hetzelfde waren. Na dit punt begonnen ze gaandeweg "scheuren" te vertonen. Er was sowieso altijd al een wederzijdse wantrouwen tussen de westerse mogendheden en de Sovjet-Unie ondanks alle vriendelijkheden tijdens de conferentie van Jalta Waar de westerse mogendheden druk bezig waren in het naoorlogse Duitsland om de ingestorte economie weer op gang te helpen, probeerden de Sovjets juist om elke vorm van vooruitgang tegen te houden.
De politieke agenda's van de twee kampen liepen dus haaks op elkaar, wat leidde tot verslechterende verhoudingen. Toen voor de zoveelste keer onenigheid ontstond (dit keer bij de invoering van de nieuwe Duitse munteenheid) was de maat eindelijk vol voor de westerse mogendheden en richtten ze op 23 mei 1949 de Bondsrepubliek Duitsland (BRD) op met een democratie naar westerse maatstaven. Als tegenreactie werd door de Sovjet-Unie op 7 oktober 1949 de Duitse Democratische Republiek (DDR) opgericht met een communistisch dictatuur. |
Na de oprichting van de DDRDe DDR begon zich al vrij snel te ontplooien tot één van de strengste dictaturen van Oost-Europa. Toen ontevreden burgers de DDR begonnen te ontvluchten via West-Duitsland (waaronder hoog opgeleiden zoals artsen en ingenieurs), werden barrières opgeworpen door het DDR-bestuur om de massale uitstroom van Oost-Duitsers naar het Westen (zgn. Republikflucht) in te perken.
Toen inmiddels bijna 2,6 miljoen burgers de DDR waren ontvlucht in 1961 ondanks alle maatregelen, werden drastische(re) maatregelen genomen door de plaatsing van prikkeldraad tussen West- en Oost-Duitsland. De Duits-Duitse grens werd hiermee hermetisch afgesloten. De laatst overgebleven mogelijkheid voor DDR-burgers om nog uit de DDR te vluchten was de ontsnappingsroute naar het westelijke deel van Berlijn. West-Berlijn was formeel ook West-Duits grondgebied namelijk. Als je hier kon komen, was je veilig. Om ook hier een stokje voor te steken, werd een Muur gebouwd rondom West-Berlijn door het bestuur van de voormalige DDR om alle vluchters tegen te houden.
Die WendeHet (door de Sovjet-Unie opgelegde) communistisch beleid was al gestaag aan het afbrokkelen, maar naderde zijn eind, toen Oost-Duitsers massaal in opstand kwamen in het najaar van 1989. Dit gebeurde rond het 40-jarig jubileum v/d DDR.
De Berlijnse Muur viel uiteindelijk op 9 november 1989 en kwam er een eind aan de heerschappij van de Duitse Democratische Republiek. Na de hereniging van West- en Oost-Duitsland op 3 oktober 1990 (ongeveer een jaar later) hield de DDR ook in formele zin op met bestaan. Dag van de Duitse eenheidDe hereniging van beide Duitslanden is inmiddels een nationale feestdag. De Dag van de Duitse eenheid wordt elk jaar gevierd.
Op deze dag vinden allerlei braderieën, straatfeesten, concerten en vlooienmarkten plaats in Berlijn en andere (voormalige DDR) steden. |
Welk onderwerp spreekt jou aan?
|
|
|
Een paar citaten
"De muur zal blijven bestaan na 50 jaar (en zelfs na 100 jaar)
|